Pointe Analogia Mk 4 (2012)

Ha 2012-ben a sztereó csöves erősítő anakronisztikus termék, egy csöves phono-fokozat végképp az: ezek a készülékek nemhogy a Media Markt polcairól szorulnak ki, de már a high-end forgalmazók is csak valahol hátul, az alsó polcokon tartanak egy-egy darabot.

De néha éppen ez a fajta marginalitás emel fel egy terméket. Analogia néven másfél évtizedig készültek phono-fokozatok, és bár sok elégedett tulajdonosnál találták meg a helyüket, 2009-ben, amikor az utolsó darab is egy lemezbaráthoz került, az volt az álláspont, hogy nincs már igény ilyen készülékre.

Hogy ez mekkora tévedés volt, azt éppen az Analogia SEmodell sikere mutatta meg: bár a prototípust Tibor a saját örömére készítette, egy véletlen folytán elhíresült a készülék, és elkezdtek érkezni az egyedi megrendelések.

Egyedi darabokat készíteni azonban nem szokott a Pointe. 2012 októberére elkészült egy sorozat „új Analogia.” Ez a készülék alapjaiban hordozza ugyan a régi, sikeres Analogiák génjeit, de minden megoldásában modernebb náluk. Más a csőkészlet, mások a felhasznált alkatrészek. A hálózati transzformátor lényegesen komolyabb az SE toroidjánál is, de a jelútban feltűnnek azok az új passzív komponensek, amik a Sixty-ben debütáltak, és azóta is meghatározzák a Pointe készülékek hangzásvilágát.

Fontos még, hogy a doboz felépítése jelentősen megváltozott az első szériákhoz képest: a merevebb szerkezet érezteti előnyös hatását a hangminőségen, a trükkösebben kialakított árnyékolás pedig a zajokkal szemben teszi érzéketlenebbé a készüléket.

Az „új Analogia” alapértelmezésben fényes fekete készülékházat kapott, hogy a Delica kialakításához passzoljon.

Teszt:   Audiolife („Point to Pointe”)

Műszaki adatok:

Bemenő impedancia: 47 kOhm, Csőkészlet: E88CC x 3, EZ80 x 1, Méretek: 27 x 13 x 32 cm, Súly: 6.2 kg.

Utolsó listaára: 199.990 ft (2014. 08.)
Képgaléria: