Pointe Sima SE

Igen, SE mint Single Ended. És SE, mint Special Edition.

A Sima SE egyszeri projekt volt, a sikeres Sima erősítő alkatrészbázisának felhasználásával tervezett együtemű (Single Ended) erősítő – az első és utolsó együtemű Pointe, ami forgalomba került.

A korabeli tesztek dicsérték az erősítőt, de piacilag sikertelennek bizonyult. Az ára egyrészt túl magas volt, hiszen a „hagyományos” Simánál 25 százalékkal drágábban lehetett előállítani, másrészt pedig  — paradox módon — túl alacsony.

Az együtemű (SE) erősítők ugyanis igen érzékeny hangszórókkal érzik csak jól magukat. A 10 wattos Sima SE olyan 98-100 dB érzékenységű dobozokkal kezdett volna zenélni, ám a piacra kerüléskor, a kilencvenes évek második felében nem volt nagy választék ilyen hangfalakból, ami pedig kapható volt, az sokkal magasabb árkategóriában játszott.

Akkoriban a vásárlójelöltek meghallgatták egymás mellett a Simát és annak SE változatát, majd tízből tízen a „dinamikusabb,” ráadásul negyedével olcsóbb alapgépet vitték el.

Ez annyira így volt, hogy egy pár raktárkészleten lévő Sima SE egyszerűen vissza is lett alakítva Simává, egyszerre két gyűjtői ritkaságot is hagyva az utókorra: a pár darab, valóban SE üzemmódban dolgozó Sima SE-ét, illetve a Pointe „kék Mauríciusát,” a Sima SE feliratú dobozba szerelt hagyományos push-pull rendszerű Mk II Simát…

 

Tesztek:

Egy sima egy fordított

Pointe Pointe Pointe