Pointe Sima 20 (2013)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A Pointe első sorozatgyártású erősítője, a Sima kerek 20 éve jelent meg. A Sima és különböző változatai a mai napig is a Pointe legsikeresebb termékeinek számítanak. A húszéves évfordulóra újragondoltuk az eredeti koncepciót: olyan készüléket akartunk, ami a hangjával és a kinézetével akár a legigényesebb nyugat-európai piacokon is megállja a helyét.

Az előlap kinézete az eredeti Sima designra emlékeztet: téglalapon két karika. A doboz a hasonló arányok ellenére nagyobb a régieknél, a kidolgozás finomsága pedig össze sem hasonlítható: az új erősítő előlapja vastag, szálcsiszolt alumínium, 3D gravírozott feliratokkal, egyedileg esztergált alumínium forgatógombokkal. A Sima 20-on a készülék eleganciáját kiemelő fehér fényű LED jelzi a bekapcsolt állapotot.

A készülékház sajátossága, hogy teljes egészében alumíniumból készült. Az alumínium egyrészt kedvező a rezgéscsillapítás szempontjából, másrészt fontos tulajdonsága, hogy nem mágnesezhető. A doboz  amúgy a Pointe-tól már megszokott robusztus konstrukció, többszörösen merevített vázon, alaposan megtervezett hűtési rendszerrel, ami a zárt doboz ellenére is tökéletesen stabil belső termikus viszonyokról gondoskodik.

IMG_0760Az erősítő legszebb alkatrésze alighanem a formatervezett, tömör alumínium kétgombos távirányító, amely anyagában, kivitelében, dizájnjában is illeszkedik a készülékhez.

A távirányításon kívül a Sima 20 szolgáltatásai minimálisak, négy vonalszintű bemenete van.

Az új készülék kívülről is csak éppenhogy hasonlít az ősökre, belül pedig még talán annyira sem. A Sima 20 teljesen új koncepció szülötte, az EL84 végcsöveken kívül nincs is más közös alkatrésze az eredeti Simával.

Pointe Sima 20TAL CAMERA

A Sima 20 koncepciójának egyik fontos eleme, hogy sikerült egy utolsó tétel egészen kivételes NOS EL84 csövet szereznünk. (A kevésbé járatosak számára: a NOS az angol New Old Stock rövidítése, azaz régen legyártott, de még eredeti csomagolású, használatlan alkatrészt jelent.) A csöveken az Ei logója és a Made in Yugoslavia felirat látható, de ezek a csövek valójában mindvégig Magyarországon készültek, a Tungsramnál. Ezek a csövek a mai napig etalonnak számítanak magas műszaki minőségük, és még inkább a különösen zenei megszólalásuk miatt.

A Sima 20-ban az előfokban (2 x ECF80) is NOS-csövek dolgoznak, ezek már valóban jugoszláv Ei  gyártmányok. Azért esett az ECF80-ra a választás, mert jelentősen lerövidítik a jelutat: a cső pentóda része a bemeneti erősítő, a trióda része pedig a fázisfordítást végzi. Így mindössze két anód-ellenállásra és két csatoló kondenzátorra volt szükség a jelútban.

A csőfoglalatok minden cső alatt kerámiából készült darabok. A csövek munkapont optimalizálása automatikusan megy végbe, még csőcsere esetén sem kell semmit kézzel utánállítani.

Az erősítő tápfeszültségét egy csöves egyenirányító állítja elő, egy 5AR4-es egyenirányító cső segítségével.

Pointe Sima 20A Sima 20 egyik specialitása, amit éppen az EL 84 végcsövek tesznek lehetővé, hogy a tápegység nem toroid trafóra, hanem E-I vasmagos trafóra épül. Az E-I vasmagos trafók általában jó hatással vannak a hangképre, lágyabb a karakterisztikájuk, mint az elterjedtebb toroid trafóknak.

Az erősítő tápellátása a trafón túl is figyelemre méltó: a már említett csöves egyenirányító után az első szűrőtag egy méretes, egyedi gyártású, dupla C-vasmagos fojtótekercs, és csak ezután jön a szűrő kondenzátor. Ez a kapcsolás gyakorlatilag tökéletes tápellátást biztosít – zajtalan, és nincsenek áramcsúcsok, amik például az elterjedt bemenő kondenzátoros szűrést jellemzik.

A tökéletesen szimmetrikus kimenő transzformátorok már a poszt-Sixty korszak termékei, kettős C-vasmagos szerkezetek, egyedi anyagválasztással és tekercselési technológiával, finom műszaki újításokkal, a lehető leggondosabb kézi szereléssel. A kimenőtrafók elsősorban 6 és 8 ohmos hangszórókat szeretnek maguk mögött látni, de nem probléma a 4 ohm impedancia sem. Úgy terveztük őket, hogy megbirkózzanak a nehezen hajtható hangszórók és keresztváltók komplex terheléseivel is.

Az áramköri felépítés nem tartogat forradalmi újításokat, egyszerűen mindenhol igényes, a hangzás szempontjából legelőnyösebben teljesítő technológiákat alkalmazunk.  Érdemes megemlíteni, hogy a visszacsatolás mértéke szokatlanul alacsony, mindössze 2.5 dB, ami a dinamikus, erőteljes, mégis levegős, „éteri” megszólalás garanciája.

A készülék a végletekig átgondolt belső topológiájú, rövid jelutakkal, rendezett, áttekinthető belső kábelezéssel.

Az egyes passzív alkatrészeket csaknem egy évig tartó intenzív meghallgatási teszteken választottuk ki, odafigyelve nemcsak az egyes komponensek sajáthangjára, de az alkatrészek közötti hangzásbeli szinergiára is.

Pointe Sima 20A csatoló kondenzátorok NOS olajpapír típusok, az áramkörökben  található  (szűrő- és by-pass) elektrolit kondenzátorok Siemens, Elna Silmic („selyemszövet„) és Panasonic gyártmányok. Az anód ellenállások a Caddock fémréteg ellenállásai.

A belső vezetékezés nagy tisztaságú réz kábelekkel történik és kézi szerelésű, ahogy a PCB beültetése is, amelynek során finom, magas ezüst tartalmú forraszanyagot használunk.

Műszaki adatok:

Névleges teljesítmény: 2 x 12 W, Frekvencia átvitel: 10 Hz – 60 kz (+0/-3 dB, 1W), Bemenő impedancia: 50 kOhm, Jel/zaj viszony: 85 dB, Csőkészlet: 4 x EL84, 2 x ECF80, 1 x 5AR4, Méretek: 365 x 310 x 155 mm, Súly: 12 kg.

Utolsó listaára: 599.990 ft (2017. december)

Tesztek:

“A minimál győzelme,” Pointe Sima 20 teszt, Audiolife, 2014. január
“Nem volt sima menet,” Pointe Sima 20 teszt, Hifi Piac, 2014. február
“Mint a kandallónál,” Pointe Sima 20 teszt, Hangzásvilág, 2014. május

Érdekes olvasnivaló:

„Az egész tudásomat beletettem ebbe a kis erősítőbe”- beszélgetés Sindrics Tiborral, Audiolife, 2014. március

Képgaléria: