Pointe Platinum (2016)

Pointe Platinum

Pointe Platinum

Ahogy az első Pointe készülékek az audiofil kategóriába jelentettek belépőt, az újabb készülékek az igazi high-end audióba – ez a Pointe küldetése a 2010-es években. A Pointe Sima 20 által megkezdett út logikus folytatása a Pointe Platinum: a maga egyszerűségében zseniális kapcsolás; kevés, de értékes passzív alkatrész; egyedileg tekercselt, kompromisszummentes trafók; a legnagyobb márkák készülékeihez mérhető megjelenés.

Pointe PlatinumA Pointe Platinum 2 x 35 wattos integrált sztereó erősítő, négy vonalszintű bemenettel és távirányítóval.  A készülék mérete és kialakítása a Pointe Amplifica génjeire vezethető vissza: viszonylag keskeny, midi méretű a készülékház, szem előtt vannak a csövek. Az előlap illetve a csövek körüli fedlap vastag alumínium lemez, szálcsiszolva és 3D gravírozott feliratokkal. A forgatógombok tömör fémből készülnek, ahogy a készülék mellé adott távirányító is.

Ami a csőkészletet illeti, az erősítő végcsövei Tung-Sol (Made in Russia) gyártmányú EL34-B-k. Viszonylag magas teljesítményig A-osztályban dolgoznak. A bekapcsolás utáni kíméletes felfűtés jó hatással van a csövek élettartamára. A csövek automatikus munkapont beállítással működnek, még esetleges csőcsere esetén sem kell semmit állítani a készüléken. Az automatika széles tartományban működik, így lehetővé teszi az EL34-esek helyett KT77-es csövek használatát is – nyilvánvaló upgrade útvonal, ráadásul visszafogott költségek mellett.

Pointe PlatinumAz előfokhoz a Sima 20-ban debütált izgalmas ECF80-as kombinált trióda/pentóda csöveket választottuk:  felépítésükből adódóan ezeknek kettős funkciójuk van, a pentóda rész a feszültségerősítést végzi, a trióda a fázisfordítást, mindezt ugyanazon a búrán belül – ennél rövidebb jelút elképzelhetetlen. Az ECF80-asok NOS (New Old Stock, azaz régebben gyártott, de újként forgalmazott) jugoszláv Ei csövek.

Ha a csöves erősítőnek a csövek jelentik a lelkét, akkor a transzformátorok pedig a szívét. A Pointe Platinum kézi munkával, egyedileg legyártott trafóit maga Sindrics Tibor tervezte. A kimenő trafók a német Waasner specialista cég prémium EI vasmagjára készülnek egyedi tekercselési megoldásokkal, egyrészt fél évszázados, kézműves módszerekkel (pl. rétegenkénti szigetelés), másrészt a legmodernebb technológiákkal (pl. vákuumos impregnálás). Fontos, hogy a trafók építése során kizárólag természetes alapanyagokat használunk, a szigetelő anyagok között sincs szintetikus. A sokáig A-osztályú működés miatt a trafók erősen túlméretezettek.

Pointe PlatinumA tápegység alapja egy alacsony indukciójú, különlegesen zajszegény toroid transzformátor. A felépítés sajátossága, hogy a primer és szekunder tekercsek közé egy teljes harmadik, árnyékoló tekercs is kerül földpotenciálra kötve, egyfajta „sorompóként” elválasztva a primer és szekunder tekercseket,  így szűrve a hálózatot. Maga a trafó a Fastron felső kategóriás, nemesgázokkal hőkezelt magjára épül. A tekercselés során a huzalt folyamatosan vonjuk be a szigetelőanyaggal – a mai technológiáknál ezerszer körülményesebb, viszont lényegesen igényesebb módszer.

A tápegység másik sajátos, hasonló árkategóriájú erősítőkben viszonylag ritkán alkalmazott megoldása az egyedi fojtótekercs. Tervezése során külön kihívást jelentett a formaterv miatt rendelkezésre álló alacsony beépítési magasság.

A Pointe Platinum jelútjában az alkatrészek lábtól-lábig forrasztással csatlakoznak egymáshoz, nincs nyomtatott áramkör (csak a tápegységben). A passzív alkatrészek hosszas és alapos kísérletezés során egymáshoz válogatott darabok. A táp szűrőkondenzátorai a NIC termékei. A jelútban a más Pointe készülékekben már bevált japán Takman és Kiwame high-end szénréteg ellenállásaira esett a választás. A hangerő-szabályozó az Alps Blue motoros változata – a potenciométer tengelyének végére szerelt fogaskereket a lehető legmechanikusabban tekeri egy motor, így a távirányíthatóság a legcsekélyebb mértékben sem befolyásolja a hangminőséget.

heed003A passzív alkatrészek közül ki kell emelni a különleges olaj-papír csatoló kondenzátorokat, amelyek egy kizárólag high-end márkák számára bedolgozó német specialista manufaktúrában készülnek a Pointe Platinum (és a Pointe Record ST Signature phono fokozat) számára. A belső kábelezés különlegessége, hogy a felhasznált vezetékek már kerek negyven éve is készek voltak áramot vezetni – még a jugoszláv légierő számára készített, de soha fel nem használt kontingensből származnak. (A képen: egy Pointe Platinum vendégszerepel a Heed Audio új hangsugárzójának bemutatóján.)

Magas kimenő teljesítményével, fölényes erőtartalékaival a Pointe Platinum gyakorlatilag tetszőleges hangsugárzóval párosítható, még viszonylag érzéketleneket is képes meghajtani. A kimenő trafó speciális kialakítása miatt a hozzá kapcsolt hangsugárzó impedanciája is gyakorlatilag lényegtelen: 4 és 8 ohmos névleges impedanciájú hangsugárzókkal egyaránt tökéletesen használható.

Műszaki adatok:

Névleges teljesítmény: 2 x 35 W, Frekvenciaátvitel:  10 Hz – 80 kHz, Bemenő impedancia:  50 kOhm, Kimenő impedancia: 4 – 8 Ohm, Bemenő feszültség:  600 mV, Jel-zaj viszony:  87 dB, Csőkészlet: 4 x EL34, 2 x ECF80, Méretek:  x  x  mm, Súly:  20 kg.

Ára: 799.990 ft

Teszt:

„Az olcsó csöves erősítő legendája,” Pointe Platinum teszt, Audiolife, 2016. december

Tartós teszt, Wittao zeneszobája, 2018. július

Pointe Platinum írások a Pointe Blogban összegyűjtve.

Képgaléria: