Pointe Delica (2013)

delica-004

Amikor gazdára talált az utolsó legyártott Sixty is, a Pointe addigi zászlóshajója, azt a döntést hoztuk, hogy nem készítünk belőle még egy sorozatot, hanem új csúcskészüléket tervezünk.

A cél egy kifogástalan high-end erősítő megépítése volt, a Sixty-nél még finomabb hangminőséggel, hogy minél több örömöt okozzon a zenerajongóknak, a Sixty-nél még igényesebb kivitelben, hogy a kinézete még több zenerajongónak tetsszen, lehetőleg alacsonyabb áron, hogy még több zenerajongó engedhesse meg magának.

A fenti kívánságokat némi kompromisszummal sikerült elérni: a Sixty néhány különleges szolgáltatását, például a végcsövek optimális munkapont-beállításának visszajelzését feláldoztuk (a munkapont-beállítás immár teljesen automatikus, nincs szükség a visszajelzésre), de az új csúcskészülék hangja, kinézete és ára is kárpótol a veszteségért.

A Delica a KT88-asokkal kompatibilis 6550-es végfokcsövekkel, push-pull rendszerben működik, teljesítménye 2 x 40 W.

A kivitel kívül-belül egyaránt high-end, minőségi Tung-Sol végcsövekkel, NOS előfok csövekkel (Tungsram és Ei), a jelútban lábtól-lábig forrasztással, kézműves japán high-end alkatrészekből (pl. Amtrans csatoló kondenzátorok, Takman szénréteg ellenállások, stb).

A Pointe erősítők hagyományos erőssége a három transzformátor: a Delica is saját gyártmányú, kifinomult trafókat kapott. A tápellátásról egy túlméretezett, alacsony indukciójú tórusztrafó gondoskodik, a kimenőtrafók pedig dupla C-magos megoldások, külön 4 és 8 ohmos kivezetésekkel. Minden trafó saját árnyékoló házban kapott helyet.

A három, különálló trafóház új formatervezési elem a Pointe erősítők történelmében, csakúgy mint a sasszi különleges, gyöngyház-fekete fényezése, ami a félhomályos zeneszobában visszatükrözi a nyolc cső ragyogását….

A szolgáltatások visszafogottak: a hangerőn és a forrásválasztón kívül nincs is más kezelőszerv (a bemenetek száma négy), viszont az összes funkció távirányítható, illetve — micsoda luxus! — a távirányítóról még a Mute (némítás) funkció is elérhető, illetve az erősítő Standby állapotba kapcsolható .

A távirányító egyébként kijelzős, tanítható darab: nemcsak az erősítő funkciót kezeli, de tetszőleges egyéb készülék jeleit is meg tudja tanulni, így a zenehallgatáshoz, filmnézéshez nem kell egy komplett távirányító-gyűjteményt fenntartani. (Sőt, akár a klíma vagy a távirányítós világításkapcsoló is vezérelhető vele.)

Műszaki adatok:

Névleges teljesítmény: 2 x 40 W, Frekvenciaátvitel: 6 Hz – 60 kHz, Bemenő impedancia 50 kOhm, Kimenő impedancia: 4 és 8 Ohm, Bemenő feszültség: 500 mV, Jel-zaj viszony: 86 dB, Csőkészlet: 4 x 6550, 2 x ECC83, 2 x ECC85, Méretek: 380 x 400 x 190 mm, Súly: 20 kg.

Utolsó listaára: 799.990 ft (2016. 12.)

Képgaléria:

delica-004