Uncategorized

„Tapsot a Pointe-nak!” – Pointe SE288 teszt – Hi-Files (Szerbia), 41. szám

A szerb Hi-Files magazin tesztje a Pointe SE288 erősítőtől

 

„Másfelől a Pointe erősítőt nyugodtan odaállíthatjuk az Audio Research VSi60 mellé. A Pointe életörömmel, érzelmesen teszi a dolgát, és ez az, amit a csövesek hívei szeretnek. A közép- és magas hangok csodálatosan definiáltak, pontosak, és van bennük valami mágikus, amivel bevonják a hallgatót a zenei történésbe.” – Zoran Karapandžić

A teszt eredetije itt olvasható (katt):

Aplauz za Pointe! (originalni srpski tekst u .pdf formatu)

A hangminőséggel foglalkozó rész magyar fordítása:

 

Nagy tapsot a Pointe-nak

 

Erőteljes megjelenés, de vajon erőteljes-e a hang?

Nem akarunk pszeudó lokálpatriótának tűnni, de az SE288 hangja igen közel esik egyes VTL erősítők hangzásához. Ez az egyik legnagyobb elismerés, amit csöves (vagy bármi más) erősítő kaphat. Ez a hasonlóság nem abban jelentkezik, amilyen szavakkal egy műszakilag érzékeny hallgató leírná a hangot, a hasonlóság inkább a filozófiában van, ahogyan az erősítőnek szólnia „kell.” Hunyjuk le a szemünket, dőljünk hátra, és hallgassuk az SE288-t. Talán csak a mélytartomány enyhe színezettsége – amely azonban enyhébb, mint sok más csöves esetében – árulja el, hogy csöves erősítőt hallgatunk.

A Pointe SE288 nagyon gyors, mégis képes az érzelmek tolmácsolására. Bár nem végeztünk összehasonlító teszteket, mégis úgy gondoljuk, messze túlmutat mondjuk az e számban tesztelt Cayin A-88T-n, ami ugyan gyönyörűen van megépítve, mégis zárkózottan, érdektelenül zenél. Másfelől a Pointe erősítőt nyugodtan odaállíthatjuk az Audio Research VSi60 mellé. A Pointe életörömmel, érzelmesen teszi a dolgát, és ez az, amit a csövesek hívei szeretnek. A közép- és magas hangok csodálatosan definiáltak, pontosak, és van bennük valami mágikus, amivel bevonják a hallgatót a zenei történésbe – ne is álmodozzunk arról, hogy a zenén kívül bármi másra tudnánk figyelni, jó eséllyel elmaradunk a munkánkkal is. Az SE288-at biztosan nem háttérmuzsikálásra szánták, erre a célra máshol kell keresgélni. Az élményeket szolgálja, nem statiszta szereplő. A karaktere a világos, nyitott oldalon áll,  élvezetes és maximálisan pihentető.

A közép és magas hangok áttetszőek, a hangok valósággal úsznak a levegőben. Ennek köszönhetően a színpad mindhárom dimenzióban kiemelkedik a csendből, a hangdobozok szélétől még jelentős kiterjedéssel – sok más erősítő színpada ezen a ponton már összeesik. Hogy a hallgató egy pillanatra se unatkozhasson, az SE288 beveti a dinamikát és az erőt: nem az a nehézkes és lassú erősítő, ami a szépséget csak 1000 Hz felett tudja megmutatni, hanem egy született kis rocker, szívvel-lélekkel.

Arra készültünk, hogy majd a basszusban megfogjuk: a Jamo C809-nak a maga kétezeregynéhány eurós árkategóriájában kiváló a mély kiterjedése. Arra számítottunk, vékony jégen fogunk csúszkálni: amikor a dobos a pergőt püföli, miközben minden zenész teljes erőből tolja a rockot. Meglepődnének, ha tudnák, mennyi  erősítő és CD-játszó vérzik el ezen a teszten: ahogy egy fecske nem csinál nyarat, egy (vagy két) hangszer sem csinál teljes zenei prezentációt. A Pointe minden képtelen stílusú zenén üdítően hatott. A leggyakoribb kommentár ez volt: „Milyen szépen zenél…” A C809 dupla mélyhangszórójával szépen megmozgatta a levegőt. A defínicó remek, a basszus gyors, a dinamikáját és a textúráját kiválóan érezni.

Elérkeztünk a végső teszthez, és elővettük a kétszer drágább ELAC FS-210 Anniversary dobozokat, amik az ELAC JET ribbon középsugárzójukról híresek, és amelyek fantasztikus térábrázolára képesek – mármint ha az erősítő és a műsorforrás ezt lehetővé teszik. A forrás, mellesleg, ez esetben egy erősen modifikált Linn Genki volt. Az ELAC az extrém magas hangok még finomabb textúráját tárta fel, és – minket is meglepve – a középmélyek még pontosabb definícióját és kiterjedését, ráadásul mindezt váratlanul kontrolláltan. A legmélyebb hangokat, mint már említettük, lekerekítette, de csak annyira, hogy akik az SE288 árkategóriájába eső készülékeket használnak, azoknak talán fel sem tűnik.

Nem tartóztattuk meg magunkat, és néha rendesen felcsavartuk a hangerőt: Sindrics erősítője nem adta meg magát, ugyanaz a hangkép jelent meg, csak hangosabban; torzításnak, a hangkép beszakadásának vagy más attrocitásnak nyoma sem volt. Mit jelent mindez? Le vagyunk nyűgözve! High-end hang, kétség nem fér hozzá.

 

Végezetül

 

Egy olyan társadalomban, ami mind  anyagi- mind lelki értelemben elszegényedett, igazi öröm olyan emberekre találni, akik a munkájukat ekkora szeretettel és odaadással végzik, mint Sindrics Tibor és Ivan Basic. Nem, e sorok írója személyesen még nem találkozott velük, de az embereket a munkájuk alapján lehet a legjobban megítélni.A Pointe SE288 márpedig csodálatra méltó munka. Szó sincs elüzletesiedésről, minden tisztességesebben meg van csinálva ezen az erősítőn, mint amit az egyáltalán nem is magas ár sugallna. Odafigyeltek a részletekre, a vásárlók igényeire, nem csak marketingszöveget adnak el. Funkcionálisan hibátlan és egyszerű, hangilag mágikus, és mindenekelőtt érzelemmel teli, gond nélkül kiállja az összehasonlítást a háromszor drágább amerikai modellekkel. Igazi high-end, hihetetlenül minőségi hozzáállással. Bravó Tibor és Ivan!

Plusz

–         High-end hangzás

–         Dinamika, színpad, részletezőképesség, megfogottság, gyorsaság

–         Jól átgondolt szolgáltatások

–         Távirányító

–         Minőségi kidolgozás

–         Kivételesen jó ár-érték mutató

Mínusz

 

–         a dizájn esetleg nem mindenkinek tetszik

–         nem kaptunk kezelési utasítást