Pointe Sixty

Pointe Sixty

A Sixty a Pointe márka hosszú életű ikonja, az első kísérlet a márkanév High-End pozicionálására.

Megszületését két tényezőnek köszönheti: egyrészt Sindrics Tibor akarta megmutatni a világnak, milyen az, amikor egy konstruktőrnek nem kell kompromisszumot kötnie, másrészt egyre több olyan visszajelzés érkezett, hogy elégedett Pointe-tulajdonosok nem tudtak a márkán belül továbblépni, így piacilag is indokolttá vált egy igazi csúcskategóriás erősítő megalkotása.

A Pointe Sixty teljesítményében, szolgáltatásaiban és hangminőségében is előrelépés a kisebb Pointe erősítőkhöz képest.

A Sixty nevét a teljesítményéről kapta: csatornánként 60 W teljesítményt képes leadni ultralineár üzemmódban. Az üzemmódot azért kell hangsúlyozni, mert a Sixty egyszerűen átkapcsolható trióda üzemmódra is. A teljesítmény így persze a felére esik vissza, de csatornánként 30 W-ra nem szokás panaszkodni a triódás erősítők hívei körében.

A szolgáltatások között az átkapcsolható üzemmód mellett a másik leglátványosabb újdonság a teljes távirányíthatóság, de fontos lehet az is, hogy a korábbinál több bemenet és kimenet közül választhatunk. A kimenetek közül az egyik fix jelszintű (pl. magnófelvétel céljából), a másik változtatható szintű (pl. további teljesítményerősítők vezérlésére).

Az erősítő specialitása a munkapont (bias) beállíthatóságának megoldása: az előlapra kivezetett potenciométerekkel lehet az egyes csövek munkapontját optimalizálni, amihez egy kis ledes skálától kapunk segítséget. Az ihletet a gitárhangolók adták.

Ami a hangminőséget illeti, a legfontosabb a különleges, dupla C vasmagos kimenőtrafók alkalmazása. A Pointe Sixty trafói szerkezetükben, anyagukban, tekercselésükben is számos újdonságot tartalmaznak — Sindrics Tibor évtizedes fejlesztőmunkájának gyümölcsei.

A hangminőséget szolgálja a jelentős tartalékokkal méretezett tápegység, a válogatott, high-end alkatrészek használata, a készülékház rendkívül robusztus megépítése.

Pointe SixtyA Sixty egyik komoly elismerése volt, amikor a különleges lemezjátszóiról híres szerb TT Recycled cég a 2011-es belgrádi High-End Show-n a Pointe Analogia SE + Pointe Sixty elektronikákat választotta lemezjátszói demójához, miközben az összes kiegészítő (leválasztótrafók, elosztók, tápkábelek) is mind Pointe gyártmányúak voltak.

A szintén szabadkai high-end cég, az elektrosztatikus hangfalairól nevezetes Soltanus Acoustics is sokáig egy Sixty-t használt a bemutatótermében.

Műszaki adatok:

Névleges teljesítmény: 2 x 60 W, Frekvenciaátvitel: 6 Hz – 60 kHz, Bemenő impedancia: 50 kOhm, Kimenő impedancia:  4 és 8 Ohm, Bemenő feszültség: 500 mV, Jel-zaj viszony: 86 dB, Csőkészlet: 4 x KT90, 2 x ECC83, 2 x ECC81, Méretek: 465 x 180 x 490 mm, Súly: 22 kg.

Utolsó listaára: 990.000 ft (2011. 12.)

Képgaléria: